Nye produksjonsmuligheter og plattformer gir muligheter og utfordringer med hensyn til fargestyring. For å få kontroll på fargene er det avgjørende å få en oversikt over mulighetene som finnes og hvilke fargesystemer som er best for din virksomhet.
PMS (Pantone Matching System), er en global fargestyring som baserer seg på Pantone sine fargevifter som inneholder 15.000 farger. Ved bruk av dette systemet kan du kontrollere at fargene blir mest mulig lik på de forskjellige flatene.
CMYK brukes i trykk- og digitalprint. I tillegg til papirets farge brukes Cyan(blå), Magenta (rosarød), Yellow (gul) og Key (svart).
Hvitt i CMYK er aldri hvitere enn mediet det printes på
RGB brukes på skjermer hvor man legger til lys for å skape farge. Hvitt skapes ved å legge til høy intensitet av alle tre primærfargene Rød – Grønn og Blå, mens sort er fravær av lys. RGB-farger skrives med verdier fra 0 til 255.
HEX er webfarger som skrives som hexadesimal (HEX), som er lettere for nettlesere å forstå. De starter alltid med en hashtag (#) fulgt av 3 eller 6 bokstaver og tall.
NCS (NCS Natural Colour System) benyttes mest i bygg- og interiørbransjen og er basert på de rene fargene Hvit, sort, gul, rød, blå og grønn.
RAL (Rikskomité for leveransebetingelser) (Tyskland/1925). benyttes mest i bygg- og interiørbransjen. Til forskjell fra NCS-fargene inneholder det fluoirserende farger og spraylakk. RAL angir ikke hvordan fargen skal blandes.
Helfarget folie er dekorfolie som har samme farge på både front- og limside. Det er ikke et godt fargesystem for helfarget folie. De forskjellige produsentene opererer med forskjellige farger som de presenterer i egne fargevifter. Antall farger er begrenset, så det gjelder å finne de nærmeste. Hvis man ikke er fornøyd, er det en mulighet å printe fargen på folien. Dette er en dyrere prosess og baksiden på folien blir hvit eller grå.
HSV (Hue Saturation Value) og HSL (Hue Saturation Lightness) er en fargesirkel som er delt opp i grader og ment å gjengi fargene på skjerm. Rød er 0, Gul er 60, Grønn er 120, Cyan er 180, Blue er 140 og magenta er 300 grader.
FARGEKONVERTERING
I dag finnes det mange “fargekalkulatorer” på nettet. Hvor Hex kan konverteres til RGB , fra CMYK til RGB, fra RGB til PMS ol. De 7 beste koverteringssidene finner du på https://colors.dopely.top/inside-colors/best-online-color-converter-tools-in-2021/ Her vil du også finne mye god informasjon om de forskjellige fargeesystemene.
PROFILMANUAL
Fargene har en sentral rolle i bedriftens profilmanual. For å få full kontroll må fargekodene standardiseres i de mest brukte fargesystemene. Bruker man for eksempel blå PMS 286 C, vil CMYK koden være C: 100% M: 68% Y: 0% K: 37%. – RGB koden R: 0 G: 51 B: 160. – HEX koden #0033a0 – HVS og HSL: 207 Grader. – NCS kode: NCS 2065-R90B. Helfarget folie: 3M Intense Blue 1080 – G74 og Avery Intense Blue CB 1690001
OBS! Fargene må testes før du standardiserer dem. Spesielt når det gjelder CMYK variantene og digitale printere. Gå i dialog med din leverandør for teste ut og standardisere fargene. Denne prosessen kan du ta mens du bestiller forskjellige produkter. Gjør man dette arbeidet for komplisert, er erfaringen at prosessen stopper opp.