Som alt annet i verden er bilfolie enkelt – hvis du kan det.  
Her er 3 steg som viser det vesentlige i prosessen.  

 

1 Forberedelser
For å lage et design til bilen – trenger vi et riss – eller en tegning av bilen. Det finnes flere databaser med de fleste bilene på markedet. Vi bruker Mr.Clipart som i tillegg til 2d tegninger også har muligheten til å vise bilen med bilfolie i 3d. Risset ligger i en målestokk 1:20 som betyr at bilfolien på tegningen må ganges med 20 for å få riktig størrelse. Bildene er lenket til MR.Clipart.

 

 

Ikke alle modeller er like – finn ut hvor mange dører og vinduer det er på bilen. På varebiler er det viktig å sjekke lengden på bilen og hvordan bakdørene åpnes. Skal det benyttes en helfarget folie – må man finne den en farge som er tettes mulig til selskapets fargeprofil.

Prisen avhenger stort sett av hvor mye bilfolie du vil ha på bilen – om du vil ha bilder og hvor kompleks monteringen av folien skal være. Det er smart å lage et budsjett og en tidslinje i forkant av prosjektet. 

 

 

2 Design
Hva er budskapet og hvor synlig skal bilen være? Hvilke tilleggsopplysninger skal være med? Noen ganger er det nok å fremheve logoen og et par kontakt-alternativer. Andre ganger kan det være smart å bruke bilen som “salgsplakat”. Bildene er lånt fra google – trykk på bildene for å komme til lenkene.
Tenk helhetlig og kryss markedsføringen på de flater du har tilgjengelig. Tenk også over bruken av bilen og hvor på bilen du ønsker de forskjellige elementene. Sidene kan være best på merkevarebyggings og baksiden kan være best til kontaktopplysninger og lignende. Skal bilen brukes av en montør – kan det være smart å lage en bilfolie med navn og mobilnummer. QR-kode kan være en smart måte å sende nysgjerrige til hjemmesiden din.  

 

 

3 Produksjon og Montering
De oppdragene innebærer kontur-skjæring av folien – enten den er printet eller om den er en helfarget folie. Til det trenger man en vektorisert fil som foliekutteren trenger for utskjæringen.  

Selve monteringen av bilfolie er en stor kostnad i prosjektet – det er derfor viktig å ta de stegene som sikrer en effektiv foliering som vil henge lenge på bilen. Er bilen ny, er det en fordel å montere hos billeverandøren og passe på at bilen IKKE blir vokset før det blir påført bilfolie (gjelder også brukte biler). Er det en brukt bil med folie som skal av, er det viktig å vaske den grundig og gå over med sitrusvask før man legger på bilfolie. Bilen bør helst være i romtemperatur og ikke mindre enn 7 grader. 

 

Før og etter montering: 

  • Bilen må være godt vasket slik at den er fettfri før montering  
  • Vent minst 14 dager med å vaske bilen etter foliering 
  • Unngå maskinvask, børste- og børsteløs vask da dysene som spyler bilen er veldig nærme selve overflaten på bilen. Høytrykkspyler kan derimot benyttes til vask, da helst 1 meter fra bilens overflate. 

 

Denne oversikten viser at det er mange mennesker og beslutninger som involveres i prosjektet. Det er derfor påkrevd å vise til tidslinjen i første punkt.